Monday, March 31, 2014

Dijagnostika jezika prema tradicionalnoj kineskoj medicini

Dijagnostika predstavlja proces koji vodi do dijagnoze bolesti. I zapadna i tradicionalna istocna medicina se u potpunosti slazu u pogledu toga da je dijagnostika, odnosno pravilno postavljanje dijagnoze, osnova za dobro lecenje. U procesu postavljanja dijagnoze lekar se rukovodi simptomima i znacima bolesti. Simptomi bolesti predstavljaju tegobe koje bolesnik sam oseca, odnosno primecuje, dok znakove bolesti lekar sam uocava na pacijentu. Proces dijagnostike se sastoji od dijagnostickih metoda u koje spadaju anamneza, inspekcija, palpacija, auskultacija i ostale dijagnosticke metode. Cilj dijagnostickih metoda je dobijanje korisnih informacija o tome sta se desava u organizmu, sta je uzrokovalo bolest, sta se moze uciniti da se problem resi i kakve su sanse za uspeh.
Dijagnosticke metode koje smo naveli u tradicionalnoj kineskoj medicini imaju mnogo vece znacenje nego laboratorijske pretrage, ali se su sustini ne razlikuju od istih metoda u zapadnoj medicini te ih zato necu opsirnije opisivati. Medjutim, inspekcija jezika ima posebno mesto u dijagnostici i zajedno sa palpacijom pulsa predstavlja osnovu za postavljanje dijagnoze u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ono sto jezik cini tako mocnim dijagnostickim "sredstvom" jeste cinjenica da sadrzi vodu, elektrolite, sluz i enzime i kao takav je veoma osetljiv organ ciji se izgled menja uporedo sa odredjenim fizickim promenama u organizmu. Zbog toga cemo dijagnostiku jezika malo vise predstaviti.
Osnovni koncept tradicionalne kineske medicine jeste da postoji korespodencija izmedju razlicitih delova tela, odnosno da se zdravlje odredjenih organa reflektuje na odgovarajucim mestima na telu (jezik, koza, usna skoljka, lice...). Kanali kojima protice energija (meridijani) nastaju u unutrasnjim organima i na svom putu (neki direktno, neki preko kolaterala) stizu do jezika. Tako se zdravlje nekog organa reflektuje na specificnoj regiji jezika kroz koju protice njemu odgovarajuci kanal. Osim toga, unutrasnji organi su i svojim fizioloskim funkcijama vezani sa jezikom, pa jezik odrazava i opste stanje organizma.
Za postavljanje dijagnoze pacijent ne treba da jede pre pregleda (da ne pije kafu, sok od borovnice, cvekle). Najbolje je pregled raditi ujutru. Pri inspekciji jezika gledamo telo jezika, velicinu, boju, oblik, pokretljivost i prekrivac jezika, gde uocavamo boju i kvalitet. Topografski, posmatramo da li spostoje odredjene promene, jer je poznato da svaki deo jezika odgovara odredjenom podrucju tela. Na donjoj strani posmatramo jezicne vene.
Da bi smo trazili neke patoloske znake na jeziku prvo moramo znati kako izgleda zdrav jezik. Zdrav jezik je vlazan i ruzicaste (bledo crvene) boje, misicav i bez tragova otisaka zuba ili dislokacija, sa veoma tankim belicastim prekrivacem kao znakom odgovarajuce sekrecije pljuvacke.
Prva stvar koju uocavamo kao patoloski znak pri inspekciji jezika jeste boja. Kao sto sam rekao, ruzicasta boja je normalna. Ukoliko je jezik bled (svetliji nego normalno) to je znak sindroma hladnoce, anemicnosti, deficita Yanga (slabost vitalne energije) odnosno relativnog ekscesa Yina. Pacijent je obicno slab, ima problema sa nedostatkom energije, cesto je umoran, navodi da "vise spava a manje je odmoran".  Uko
Ukoliko je boja intenzivnija, jace crvena nego obicno, to znaci da se negde u telu dogadja porast temperature (vruc sindrom). Imamo eksces vatre, odnosno eksces Yanga-relativni deficit Yina. Pomenuta toplota moze znaciti upalu, infekciju ili hiperaktivnost nekog od organa ili cak vise njih.
Ljubicast jezik oznacave eksces vatre-eksces Yanga- deficit Yina. Posredi su gubitak tkivnih tecnosti pri septikemiji, gnojne akutne infekcije, zatim moze biti hronicni nefritis i otroficni gastritis. treba obratiti paznju ukoliko na odredjenom delu jezika postoje ljubicaste mrlje. To predstavlja stagnaciju krvi u organu koji topografski pripada tom delu jezika.
Postoji jos i jezik grimizne boje (izrazito crvena), koji se moze videti kod ekstremno vrucih sindroma. Obicno su to visoko febrilna stanja (visoka temperatura). Moze se videti i pri zastoju u plucima, hipoksiji.
Oblik jezika, takodje, moze ukazivati na neka stanja u organizmu. Tako npr. grub (star) jezik  predstavlja vruce i jake bolesti gde je "toplota pokupila svu vlagu". To su obicno hronicne bolesti i febrilna stanja. Nezan jezik predstavlja slabije i hladne bolesti (jin). Otecen jezik je znak poremecaja metabolizma tecnosti predstavlja patolosku vlagu.
Tanak jezik suprotno njemu predstavlja deficit Qi-ja, Yina i krvi. Ispucao jezik predstavlja ekscesivnu toplotu (puno Yanga istrosilo Yin). Crven i ispucao-isparila telesna vlaga, a bled i ispucao-deficit krvi. Jezik sa prominentnim papilama predstavlja nakupljanje patoloske toplote (visak Yanga). Otisci zuba na jeziku predstavljaju slabost slezine i skoro uvek idu u kombinaciji sa tankim jezikom.

Pokretljivost jezika:
Mlitav jezik- jake, teske bolesti.
Krut jezik- vruce bolesti, egzogenog porekla.
Drhtav jezik- vruce bolesti, egzogenog porekla, teza forma.
Kriv jezik- bolesti jetre. Uticaj vetra. Apopleksija.
Prekrivac jezika normalno je ravnomerno rasporedjen, ni presuv ni prevlazan, belicaste boje. Debljina i boja prekrivaca ili pak nedostatak istog moze imati razlicito znacenje. Kada prekrivac postane zadebljan i neprijatan, to ukazuje da je imunitet oslabljen bilo gljivicnom (Candida) bilo nekom bakterijskom infekcijom. Ukoliko je prekrivac beo i u debelom sloju ukazuje na spoljasne i hladne bolesti. Obicno je to bakterijska infekcija ili upala koja ima veze sa nekom autoimunom bolescu. Zuta boja prekrivaca ukazuje na unutrasnje vruce bolesti. Dok je siva obavezno pokazatelj iste. Pored boje razlikujemo i kvalitet prekrivaca. Ukoliko je prekrivac debeo- to ukazuje na tesku bolest, prodrlu u unutrasnjost organizma. Jako vlazan- patoloska vlaga. Jako suv- patoloska vrucina. Mastan- tezi oblik patoloske vlage. Truo- dispepsija, lose varenje.
I na kraju, pozabavicemo se topografijom jezika, odnosno projekcijom odredjenih organa na odredjene delove jezika cime mozemo ustanoviti koji je sistem ili organ pogodjen bolescu.
Vrh jezika- odgovara zoni lementa vatre. Srce i tanko crevo se tu oslikavaju. Sve eventualne promene na vrhu jezika ukazuju na probleme ova dva organa.
Bocne strane jezika- odgovaraju elementu drvo. Tragovi zuba na bocnim stranama oznacavaju energiju koja je u zastoju u mrezi jetre. Plavkasto-zelena boja ili ljubicasta boja u ovoj regiji zajedno sa tamnim tackama, mogu predstavljati ozbiljan problem bilo sa jestrom ili slezinom i zucnom kesom.
Prednje srednja trecina- predstavlja zonu elementa metala sto odgovara respiratornom sistemu, kao i imunosistemu. Crvenilo u ovoj oblasti ukazuje na respiratornu infekciju a bledilo na oslabljen imuni sistem. 
Centar jezika- predstavlja polje refleksije stomaka, slezine i pankreasa. Problemi u sistemu za varenje najcesce se tu oslikavaju. Suptilne promene na ovom delu mogu predstavljati moguce probleme koji se jos nisu klinicki ispoljili pa se u tom slucaju moze savetovati pacijentu da preventivno obrati paznju na rad ovih sistema. 
Zadnji deo jezika- predstavlja element vode. Samim tim prikazuje stanje bubrega i mokracne besike. Tu treba obratiti paznju na boju i zadebljanje. Zuta boja sa debelim zadebljanjem obicno ukazuje na mokracnu infekciju.
 
Nase telo nam na razne nacine salje signale kada nesto nije uredu. Nekada na vreme uoceni ti signali mogu predstavljati kljucnu ulogu u lecenju ali njih moze primetiti samo i jedino pacijent. Kada pacijent dodje kod lekara u mnogim slucajevima bolest je vec uveliko uznapredovala i mora se leciti. Mnogo laksi, bolji i za pacijenta bezbolniji nacin jeste prevencija, zato osluskujte i gledajte svoje telo, pratite znakove koje vam salje o stanju vaseg organizma i na vreme dodjite kod lekara. 

No comments:

Post a Comment